Sokrates'in diyalektik uslamlama yöntemi kehanet anlatisi, genellikle Sokrates'in bilgelikleriyle ünlenenlere yöneltip onlari bunalttigi sorulari akla getirir. Bu tür yaklasimlar “çürütme” (elenchos) denen belli bir kalip içerisinde sergilenirler. Bu yöntem felsefe tarihinin ilk yöntemi olmasi bakim..
Doğunun Nietzsche’si olarak bilinen, Lübnan asıllı filozof, şair ve ressam Halil Cibran, edebiyat dünyasında çok konuşulan pek çok esere imza atmıştır. Özellikle “Ermiş” adlı kitabı onlarca dile çevrilmiş, en çok okunan kitaplar arasında yerini almıştır.Sevgiyi her şeyin üzerinde tutan Halil Cibran’..
M.S. 161'de Roma Imparatoru olan Marcus Aurelius 121 yilinin 26 Nisan gününde, Roma'da dogdu.180 yilinin sonunda, ordusunu kirmakta olan bir salgin sariligina tutuldu, imparatorlarinin ölecegini anlayarak gözyaslarini tutamayan askerlerine: «Niçin agliyorsunuz?» diye sordu Marcus Aurelius. «Hepinizi..
Epiktetos'un ögrencilerinden biri olan Arrian tarafindan, Söylevler'in ahlakla iliskin pasajlarindan derlenmis bir el kitabi. Böyle bir çalisma için daha elverisli bir filozof bulmak herhalde olanaksizdir. Çünkü Epiktetos, felsefesinde düsünceden çok günlük yasamdaki davranis biçimlerine, diger bir ..
Platon, hiç kusku yok ki düsünce tarihinin en önemli ve etkili filozoflarindan biridir. Felsefenin kurumsallasmasina ve felsefede yazili gelenegin olusmasina katkida bulunmus, iki dünyali metafizigiyle bütün bir Ortaçag düsüncesini belirleyecek olan idealist felsefe geleneginin baslaticisi olmustur...
Lenin'in Marx'i ve Marksizmi tanitmak üzere 1914 yilinda popüler bir ansiklopedi için kaleme aldigi bu metin, Karl Marx'in kisa yasamöyküsünü ve Marksizmin yogun ve anlasilir bir özetini sunuyor. Daha sonra, Lenin'in sagliginda, kitapçik olarak da yayinlanan bu parlak özet, Marksizm okuyuculari için..
Askin Metafizigi, Deleuze ve Guattari'nin kavramlastirdigi "arzu felsefesi"nin önceden yazilmis, ancak çeliskili bir karalama- sidir sanki… Küçük bir farkla: Schopenhauer aski, soyunu sürdürmek amaciyla insana kurulmus hos ve bilgece bir 'tuzak' olarak görür.Öyle ya, insan demens'tir; tutkularla, öf..
Sinif mücadelelerini önemsemek ve bu mücadeleleri temel almak, Marksist olmaya yeter mi? Isçi sinifi, siyasal iktidari ele geçirme hedefiyle yetinebilir mi? "Burjuva devlet mekanizmasinin parçalanmasi" ne anlama gelir ve neden gereklidir? "Zora dayali bir devrim" olmadan olmaz mi? Demokrasi, asilama..
"Felsefe" çogu zaman ürküten bir kelimedir. Aklimiza hemen karmasik sorular, basligindan bile bir sey anlamadigimiz kitaplar, gizemli bir kelime haznesi gelir. Hal böyle olunca, felsefe, herkesin yapabilecegi bir faaliyet degildir, diye düsünürüz.Oysa böyle düsünerek hata ederiz. Zira herkes hayatin..