Türk Dili Tetkik Cemiyeti’nin 12 Temmuz 1932’de kurulmasından sonra başlayan Dil Devrimi’yle Türkçeyi sade bir dil haline getirme ve yabancı kökenli kelimelerden arındırma çalışmaları hız kazanır. Yabancı dillerden, özellikle Arapça ve Farsçadan alınan bilim, fen, sanat ve teknik terimlerin Türkçele..
Bilgisayarlarımızı her gün kullanarak şaşılacak işler yaparız. Dünyanın en büyük saman yığınından, milyarlarca sayfalık çevrimiçi içerikten, işimize yarayan iğneleri bulup çıkarırız. Çevrimiçi alışveriş yapar, sosyal medyada paylaşımlarda bulunur ya da alışveriş yaparız. Peki, bilgisayarlarımız bütü..
Çevremizi saran gizli bilimi ortaya çıkarın! İnsanlar her gün kendi işlerini yaparken farkına bile varmadan bilimi kullanır! Meyve ve sebzeleri karıştırmak için girdap oluşturan bir içecek makinesinden, yangın üçgenini kırarak bir yangını söndüren itfaiyecilere kadar bu kitapta yer verilen işler ve ..
Bilim-din çatışması hep gündemde. Evrimden aşı karşıtlığına, müfredat tartışmalarından bilim inkârcılığına dek birçok güncel konu ve sorun dinin emirleri ile bilimin yöntem ve ilkeleri arasında kurulan zıtlığa sıkıştırılabiliyor.Bu kitaptaysa Thomas Dixon ve Adam R. Shapiro can alıcı bir soru sorara..
Wright kardeşlerin yaratıcı karakterlerini besleyen önemli kaynaklardan biri de aralarındaki ilişkiydi. İki kardeş arasında yaşanabilecek sıkı bir ilişkinin yaratıcılıkla ne gibi ilişkisi olabilir ya da bu ilişki bizlere nasıl rehberlik edebilir? Wilbur’un 1912’deki sözleri, aralarındaki paylaşımın ..
8 Eylül 1946’da Mardin-Savur’da Sancar ailesinin yedinci çocuğu doğdu. Adını Aziz koydular. Kasabasından erken yaşta ayrılıp okumaya giden Aziz, yıllar sonra doğduğu yere genç bir hekim olarak geri döndü. Orada geçen gençlik yıllarını hayatının en güzel dönemi olarak hatırlasa da onun aklı fikri bil..
Böceklerin gezegeni değişiyor. Ekosistemin dengesi son yüzyılda, daha önce insanlık tarihinde görülmemiş bir hızda bozuluyor.Yeryüzünün tatlı su kaynaklarını giderek daha fazla tüketiyoruz. O kadar fazla plastik üretip attık ki, gelecek kuşaklar bunlara tortullarda rastlayacak. Her yıl büyük miktard..
Gökyüzüne baktığınızda oradaki bulutları okuyarak hava durumunu doğru tahmin etmek istemez miydiniz? Bulutları Okumak kitabı ile doğanın bu zarif harikalarını daha yakından tanıyacak, bulutların dilini çözmeye başlayacak, hava durumunu önceden tahmin etmenin püf noktalarını keşfedeceksiniz. Bulunduğ..
İnsanın nasıl davranacağına karar veren mekanizma, kendisinin nasıl biri olduğu değil, içinde olduğu ortamdır. - Stanley MilgramSkinnner’den Chomsky’e, Freud’dan Maslow’a dünyanın en büyük elli psikoloğu, fikirleri ve çalışmalarıyla bu kitapta. Son 150 yılda yaşanan değişimler, psikolojinin seyrini ..
Kuantum bilgisayım, yirminci yüzyıl fiziğindeki en çarpıcı fikirlerden bazılarını bilgisayıma ilişkin tamamen yeni bir düşünme biçimiyle birleştiren, yenilikçi bir alandır. Chris Bernhardt bu kitapta, kuantum bilgisayıma lise matematiğiyle arası iyi olan herkesin anlayabileceği bir giriş sunuyor. Kü..
Galileo’nun Yıldız Habercisi adlı eseri belki de şu ana kadar yayınlanan en heyecan verici bilimsel kitaptır. Bu kitap gökyu¨zu¨ndeki yeni ve beklenmedik olayları duyurmuş ve bunları gizemli, yeni bir aletle ortaya çıkarmıştır. Galileo 1608 yılında Avrupa’da ortaya çıkan iptidai “du¨rbu¨nleri” ustal..