Sovyet Rusya’nın yıkıldığı günden bu yana küresel, kıtasal ve bölgesel devletler yeni jeopolitik arayışlara girmiş durumda. Dünya bugün dünden daha fazla çok kutuplu düzene evrilmiş halde. Truman Doktrini’nden bu yana “müttefik” ABD dostumuz mu düşmanımız mı bilemiyoruz. AB ne kadar güvenilir bilemi..
Karmaşık konuları Sahil kadar basitleştirebilecek insanlar sayıca çokdeğil. Elinizdeki kitap içinse okuması eğlenceli olduğu kadar bilgilendirici diyebiliriz.- Morgan Housel, The Psychology of Money’nin YazarıHer şeyin orantısızca dallı budaklı hâle gelmiş olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Minimalist Gi..
“Çok sayıda uzmana göre hâlihazırdaki dijital ekranların çocukların gelişimi üzerinde oldukça olumsuz bir etkisi söz konusudur. İnsani varlığımızın tüm kısımları bundan etkilenmektedir. Bedenselden (obezite, kardiyovasküler etkiler vs.) duygusala (agresiflik, depresyon vs.), bilişselden (dil beceril..
Doğar doğmaz sesimizi duyurmak isteriz. Bazen acıktığımız bazen de korktuğumuz için. Doymak, duymak ve güvende olmak isteriz. Büyüdükçe bu isteklerimizin yelpazesi genişler. Ağlamak yerini konuşmaya bırakır. Öyle çok öyle çok konuşuruz ki büyümek için sorularımıza verilen cevaplar da ruhumuza gıda, ..
Efsanevi bir doğa korumacı. Doğa için mücadeleyle geçen bir yaşam. Olmazsa olmaz bir umut mesajı.Dünyaca ünlü doğabilimci Jane Goodall, yarım asırdan uzun süredir gezegenimizin sözcülüğünü yapıyor. Genç bir kadınken Gombe ormanlarında şempanzelerle olan yakınlaşmalarından seksenli yaşlarının sonları..
“Afetler coğrafi sınırlarının çok ötesine uzanan derin bir bozulma yaratabilir. Psikolojik ve davranışsal tepkiler, bir afetin ardından en önemli halk sağlığı yükünü oluşturur. Müdahaleler kanıta dayalı olmalı, toplumun ihtiyaçlarına göre uyarlanmalı ve güvenliği, sakinleştirmeyi, toplumsal etkinliğ..
Cemil Koçak’ın kaleme aldığı Akis Dergisi serisinin ikinci cildi, 1957 seçiminden 27 Mayıs 1960’a kadar geçen yaklaşık iki buçuk yıllık dönemde günden güne artan siyasi tansiyonun dergi tarafından nasıl yansıtıldığını resmediyor. 1954-1957 döneminde “ümit ve hayal kırıklığı” arasında gidip gelen ruh..
İlişkiler 5.0 kitabının içeriğinden son derece rahatsız olan okuyucular ve aynı zamanda insan-robot ilişki olasılığından büyük heyecan duyanlar aynı fikirde birleşmelidir: Türümüzü karakterize eden ve tarih boyunca bizi var eden şey, gelişme ve yeni koşullara uyum sağlama yeteneğimizdir.Bu nedenle, ..
Ekmek sadece ekmek değildir. Bir besinden çok daha fazlası, bir evren algısı, uygarlık formudur. İçinde yaşadığımız dünya bütün kültürel kodlarıyla ekmek uygarlığıdır. İnsanlık tarihinin her anında ekmeğin biçim vermediği bir iş birliği, dönüşüm ve her şeyi içine alan bir yaşama biçimine rastlamamak..
Dil, insan varlığımızın başlangıç noktasını oluşturmaktadır. Tarih ise, şimdi ve burada bulunmayanları, şimdiye ve buraya, başka bir değişle, içinde yaşadığımız zaman ve mekan dilimine getirebilme imkanıdır. Bu imkan yalnız insana tanınmıştır; insana bu gücü veren ise dil dediğimiz saymacalar sistem..
İnsanların ilk karşılaşmalarında birbirlerine karşı nasıl davranacağını belirleyen nedir? İlk tepkiyi kültür, aile deneyimleri, çevresel deneyimler ve öğrenme süreçleri mi belirler? Yoksa, türümüzün DNA’sına programlanmış nöro-biyolojik bir sürecin sonucu mudur? Eğer nöro-biyolojik bir temeli varsa,..
“Phil ne yazsa gözüm kapalı okurum ve size de aynısını tavsiye ederim.” —Warren BuffettModern yatırım teorisinin öncülerinden biri olan Philip Fisher, tüm zamanların da en etkili yatırımcılarından biri. Elli yıldan uzun bir süre önce ortaya koyduğu yatırım felsefeleri, sadece günümüz finansörleri ve..