Freud’un ilk kez 1921’de yayımlanan Kitle Psikolojisi ve Benlik Analizi 20. yüzyıl başında etki gücü giderek artan toplumsal bir fenomeni, siyasi kitlenin mekanizmalarını irdeleyen, alanında öncü bir çalışma: Kitlelerin popülist ve demagojik duyarlılıkları ne tür mekanizmalara dayanır? Kitleler nede..
Daha önce hiç ırmak görmemiş birisi gördüğü ilk ırmağı okyanus zanneder. Aynı bunun gibi gördüğümüz her ilk, doğanın bu türden yaratabileceğinin en büyüğü olarak görünür bize” Benim yaptığım, bildiklerimi söylemek değil; kendimi öğrenmektir. “Bilge der ki, göklerin altındaki her şey, aynı yasanın ve..
“… Neden karanlığın içinde güzellik arama eğilimi sadece Doğulularda güçlüdür? Batı da elektriğin, gazın ya da petrolün olmadığı dönemlerden geçti ama bildiğim kadarıyla onlarda gölgelerden keyif alma eğilimi yok. Hayalet tasvirlerinde, eskiden beri Japon hayaletlerin ayakları olmaz ancak Batı’da ha..
Farabi (870-950): Türk-İslam filozofu, gökbilimci, müzisyen. İslam'ın Altın Çağ'ının en önemli isimlerden biridir. Farabî yükseköğrenimini Bağdat'ta tamamladı, zamanın ünlü bilginlerinden ders aldı. Aristoteles'in ve Platon'un eserlerini inceledi, bu iki filozofun felsefelerini İslam'la bağdaştırmay..
Mary Whiton Calkins'in bu kitabı disiplinler arası çalışmanın erken örneklerinden biridir. Calkins "İyi nedir?" sorusundan yola çıkarak iyi insanın anlamını araştırıyor. Konu sosyal bilimlerin temel araştırma alanlarından biri olmasının yanı sıra gündelik yaşamımızda sıklıkla kendimize sorduğumuz so..
"Ben bu okyanusta bir damlayım yalnızca""Yaşam iki yarıya ayrılmıştır. Biri donar, biri yanar; yanan yarı Aşk'tır. Aşk, insanın tanrıları mümkün olduğunca fazla görmesini sağlayan kutsal bir bilgidir"Lübnan asıllı ABD'li olan Halil Cibran Eserleri ve düşünceleri dünya üzerinde geniş yankı uyandırmış..
“İnsanların en bilgesi Tanrı karşısında maymundur. Maymunların en güzeli insan soyuyla karşılaştırıldığında çirkindir.”Antik Yunan’ın karanlık filozofu Herakleitos felsefe tarihine gizemli fragmanlarıyla damgasını vurmuştur. Yalnızlığı seven, asık suratlı, somurtkan Herakleitos’a sözleri anlaşılamad..
“Kesin Bir Bilim Olarak Felsefe”, yalnızca XX. yüzyılın değil, felsefe tarihinin en önemli “fenomen”lerinden biri olarak fenomenolojinin kurucusu Husserl’in temel metinlerinden biri.Yüzyıl başında, felsefenin içinde bulunduğu kısırlık ve yarı-çıkmaz ortamında, Husserl, ilk kez bu yazısında “fenomeno..
“Ben Zerdüşt, doğruluğun yandaşı, sevgi ve erdemin sözcüsü, kötülerin ve yalancıların düşmanı, iyilerin yaveri...”Hakikat yolunun yalnız arayıcısı Zerdüşt, aklını varlığıyla bütünleştirmiş, özgürlüğün ruhuna nüfuz etmesine izin vermiş bir bilgedir. Mozart’tan Nietzsche’ye, Stanley Kubrick’ten Jung’a..
Sadece emin adımlarla yürüyenler, tökezleyenlere el verebilir.Üstat, Şairlerin Üstadı,Sözlerin ve şarkıların Üstadı,Adına mabetler inşa ettiler,Sevincine değil,Göğe çıkan adımlarına simge ve rehber olsun diyeHer yere çarmıhını astılar.Senin sevincin onların hayallerinin ulaşamayacağı bir zirve,Bu yü..
Savaşçının Yolu “Savaşçının yolu” anlamına gelen Buşido kelimesi, samurayların uyması gereken pek çok davranış ve yaşam kurallarını içerir. Zaman içerisinde Budizm ve Konfüçyüsçülükten de etkilenen ve kökleri çok eskiye dayanan bu etik ve felsefi sistem, salt savaş felsefesine odaklanmaksızın yaşam ..
Bir arazinin etrafına sınır çekip bu bana ait-dir demeyi akıl etmiş ve de ona inanacak kadar saf insanlar bulmuş ilk kişi, uygar toplumun hakikî kurucusu oldu. Kazıkları sökerek ya da hendeği doldurarak hemcinslerine şöyle haykırmış biri [olsaydı -çev.], insan türünü nice suçtan, savaştan, nice sefa..