Millî kültürümüzün temelini olusturan eserlerimizin çogunlugu, Osmanlica yazilmistir. Geçmisimizi anlatan bir kitabe, bir makale, bir mezar tasi ve bunun gibi birçok eseri okuyamadigimiz gibi ne anlam ifade ettigini de bilmemekteyiz. Bu nedenle geçmisimiz ile gelecegimiz arasindaki köprünün temeller..
Türkiye’de çeviribilimin kurucularindan olan Prof. Dr. Aksit Göktürk’ün Çeviri: Dillerin Dili adli kitabi, gerek çevirinin temel sorunlarina yaklasim baglaminda sergiledigi yöntemle, gerekse çevirinin gerçek bir okuma eylemiyle ne denli içiçe oldugunu göstermesiyle, alaninda bir basyapit niteligi ta..
Her gün yürüdüğünüz yolda bir fosil taşına rastlamak gibi, gündelik dilde sıklıkla kullandığınız bazı fiillerin tabanında da fosil isimler bulabilirsiniz. Bu fosil isimler geçmişte bağımsız bir birim olarak kullanıldıkları halde bugün onlardan türeyen fiillerin tabanında kalmış, tek başlarına kul..
Fiiller, en kisa tanimiyla dil disi dünyuadaki “olay”larin dildeki karsiligidir. Fiil tabaninda, çekimlenmis fiillerde oldugu gibi geçmis zaman, simdiki zaman ya da gelecek zaman biçiminde yorumlanabilecek belirli bir zaman ifadesi yoktur. Ancak, dis dünyadaki olaylarin bir gerçeklesme tarzi vardir...
Dil yalniz insanlar arasinda iletisimi ve mevcut bilgilerin gelecek nesillere aktarilmasini saglayan bir vasitadan ibaret degil, ayni zamanda varolanlari tanimak için yeni bilgiler elde etmede yol gösteren bir reh-berdir. Eger dil olmasa idi medeniyet de olmazdi. Insanla diger canlilar arasindaki fa..
"Türkçenin en özlü erdem sözlerinden biri Yunus'undur: Dövene elsiz gerek Sövene dilsiz gerek..." Prof. Talat Sait Halman (ilk Kültür Bakani)"Kültür denilen servetin içinde en önemli öge dildir. Dil bir taraftan anlasmayi sagliyor, bir taraftan kültürün hem görünen, hem de görünmeyen yanlarina tasiy..
Türk dili üzerindeki tartismlar devam etmektedir. Bir Türkçülük hareketi olarak baslatilan özlestirme akimi tam bir milli kültür yabancilasmasi haline dönüstürülmüstür. Kelimeler -ve tabii onlarla birlikte milli kültür muhtevalari- atiliyor, uydurma kelimelerle gayri milli bir kültür kurulmaya çalis..
Uzun yillardan beri Türkçeyle ilgili çesitli çalismalar yapan Fuat Bozkurt tarafindan hazirlanan Türkçenin ABC'si, geleneksel dilbilgisi yöntemi esas alinarak düzenlenmis; ses, yapi ve tümcebilgisi sirasiyla hazirlanmistir. Yasayan bir varlik olarak "Dil" kendisini her zaman yenileme güdüsünü tasisa..
Etimoloji, köken bilgisi, kelime tarihçiliği ya da bu kitaptaki adlandırılışıyla sözcük hikayesi, bir sözcüğün nerden gelip nereye gittiğinin hikayesidir. Her sözcüğün hikayesi de bir insanlık hikayesidir.Çapkın, yavşak, hovarda, bağnaz sözcüklerinin kökleri neydi, bugüne nasıl ulaştılar? Tahtakurus..
1973 sonbaharında Paul Ricur, Texas Hıristiyan Üniversitesi yüzüncü yıl kutlaması çerçevesinde bir dizi konferans vermek üzere Paris’ten Fort Worth’a geldi. Söz konusu konferans serisi Söylem ve Artı Anlam başlığını taşıyordu. Burada Yorum Teorisi adı altında yayınlanan genişletilmiş metin, ilk başl..
Dogada görülen en büyüleyici yetenegin, siradan ve benzersiz bir becerinin, yani dilin hikâyesini anlatan Dilin Tarihi, bilinen ya da gün yüzüne çikarilan insan dillerindeki degisikliklerin formel ve teknik anlatimiyla yetinen geleneksel dilbilim tarihi eserlerinden çok farkli bir kitap.Eserde siras..