“Homeros’ta ‘insan’ dedim yola çıktım. Beden-ruh ikiliği dikildi karşıma, aldım inceledim; derken Platon’un insan anlayışı, toplum görüşü çeldi aklımı, onu da kavrayayım derken açıldım uçsuz bucaksız bir düşünce alanına. Özgürlük, mutluluk, insancılık... Yaşanmadık bir konu, bir düşünce, bir söz yok..
Haldun Taner'den kültürümüzün unutulmaz kisileri üstüne unutulmaz yazilar. Portre edebiyatimizda bir doruk kitap. Haldun Taner'in bu en sevilen ve belki de en çok okunan düzyazi kitabi büyük bir özenle hazirlandi. Yazilarda bahsi geçen kisilerin adlari öne çikarildi, daha da önemlisi kisi adlari diz..
Geçtigimiz aylarda ölümünün 5. yildönümü münasebetiyle andigimiz Berna Moran’in “Bütün Eserleri“ bu kitabiyla tamamlaniyor. Alaninda klasik sayilan Edebiyat Kuramlari ve Elestiri, ülkemizde edebiyat elestirisi alaninda yasanan kisirliga bir cevap niteligi tasiyor. 1973 TDK Bilim Ödülü’nü kazanan bu ..
Türkler tarihin bilinen en eski milletleri arasında; Türkçe de tarihin en eski ve en çok konuşulan dilleri arasında yer almaktadır. Türkçe, yazılı kaynakları bakımından da dünyanın en eski dillerinden biridir. Türkçenin temel kaynakları ve Türkçeyle ilgili yazılmış yabancı kaynaklar Türkçenin kökler..
Edebiyat ve egitim fakültelerinin “Eski Türk Edebiyati Tarihi” derslerinde okutulmak üzere ilk olarak 2004 yilinda yayimlanan Üniversiteler Için Eski Türk Edebiyati Tarihi, beklenenin üzerinde bir ilgi görerek kisa zamanda sahasinin vazgeçilmez kitaplarindan biri haline geldi. Ilk baskinin önsözünde..
Füruzan’in yasadigi yerlerde geçen, anilarla yüklü bu kitabi, 27. TÜYAP Istanbul Kitap Fuari Onur Yazari Füruzan için, Faruk Süyün hazirlamisti.Otuz yazarin katkisiyla, onlarca fotograf ve yapit bilgisiyle “kaynak kitap” özellikleri de tasiyor Füruzan Diye Bir Öykü: Edebiyatimizda “olay” olmus bir y..
“Edebiyat tarihimizin bir çok noktalari henüz karanliktadir. Bugüne dek adlari bilinmeyen ya da adlari bilindigi hâlde kendileri bulunmayan bir çok degerli eserler, kitapliklarimizda el sürülmemis hâlde durmaktadir. Bunlar ancak sistemli ve sürekli çalismalarla ortaya çikarilabilir.” diyerek edebiya..
Eski Türk edebiyatı tarihi, XIX. yüzyılın kültür ve medeniyetleri dil ve ırklara göre tasnif etme zihniyetinden hayli zarar görmüş bir bilim dalıdır. Horasan ve Mâveraünnehir'de Yeni Farsça ile gelişen edebiyatın önemli temsilcileri arasında hep Türk asıllı şairler olduğu; Gazneliler, Sâmanoğulları ..