“Gerçek aşkın sırrı nedir? Gerçekte renksiz olan gök bize neden mavi görünür? Bir şok yaşadığımızda gerçekliğimizin sarsılması ne anlama gelir? İyimser olmakla gerçekçi olmak arasında nasıl bir ilişki vardır? Gerçekten istediğiniz bir şey için her zorluğa katlanır mısınız? Planların gerçekleşmesi iç..
Augustinus'tan Sade'a Epiktetos'tan Sartre'a Ölümün Öyküsü“Kimi güçlü ve cüretkâr, kimi duyarlı ve tutkulu, ama hepsi de yeryüzüne onca ilgi ve bağla bağlı olan çeşitli türlerden pek çok yaratığın yüzyıllardır içine düştüğü bu uçurumdan kimse kaçamadı.”Constant“Ölüm karşısında şaşırmaz bilgeHer an h..
Felsefeciler ve akademisyenler, uzun yıllardır Spinoza ve Stoacıların görüşleri arasındaki olağanüstü benzerliklere dair çeşitli yorumlarda bulunmuşlardır. Hatta kimileri oldukça ileri giderek, “Stoacı Spinoza”dan bahsetmiştir. Ancak bugüne kadar hiç kimse bu iki felsefi sistem arasındaki ilişkiyi i..
Georges Politzer’in Felsefenin Başlangıç İlkeleri, sosyalizme sıfırdan başlayanlar için, aşağı yukarı doksan yıldır, yani kabaca üç kuşak boyunca eşsiz bir kılavuz olmuştur. Öncelikle genç işçiler için düşünülmesi, anlattıklarının olabildiğince berrak, kolay anlaşılır ve kolay akılda tutulur olmasın..
“Sokakta rastlanan binlerce vakada –yolunuzu kesen bir araç, köpeğini tekmeleyen veya yerlere çöp atan biri– başkalarına saygı göstermeyip sıradan sağduyu ilkelerini bile hiçe sayarak birlikte yaşamanın koşullarını ortadan kaldıran kişidir aptal. Gerçekliğin tümüne değinmeden söylenebilecek ilk şey,..
“Ancak basit yaşam, uyuyan hayalgücünü uyandırabilir; alışkanlıkların gücünü zayıflatabilir. Basit yaşam, her şeyin yaydığı ve her şeyde yankılanan hayatın durgun, dingin sesini dinlemeye istekli olanlara, dünyada var olmaya ilişkin öneriler sunar.”Basit Yaşama Felsefesi antik çağlardan günümüze bas..
Kırılganlık, ya da daha doğrusu, konusunu ele alan Georges Didi-Huberman, “duyulur kılma” yani hâkim toplumsal düzende görünmez konumda olan insanların odağımıza taşınma imkânlarını inceliyor. Onun amacı, topyekûn bir toplumsal dönüşüm değil, daha ziyade duyulmayanların görünürlüğü ve kapsanmasıdır..
Ruh; benzerine, aynadaki yansımasına bakmadan kendisini bilemez.Bedeninize baktığınızda kendinize eğilmiş olmazsınız. Kendilik giyim kuşam, araçlar veya mülklerden oluşmaz. Bu araçlardan faydalanan bir prensipte varlığını sürdürür, bedenle değil, ruhla ilgili bir prensiptir bu. Ruhunuz konusunda kay..
En ünlü savunucusunun öyküsüyle Stoacılığın yaşam değiştiren ilkeleri“İyi bir insanın ne olması gerektiği konusunda tartışmak için daha fazla zaman harcamayın; sadece onlardan biri olun.”Roma İmparatoru Marcus Aurelius, antik dünyanın son ünlü Stoacı filozofudur. Kişisel günlüğü olan Meditasyonlar/ ..
“Bireyin yazgısı ve ruhani gelişimi için tasalanmak, ahlaki gerekleri inatla savunmak, meditasyona çağırmak, şüpheciler dâhil tüm okulların felsefenin amacı olarak önerdiği iç huzuru aramaya davet etmek, varoluşu ciddiye almak ve ihtişamını hissetmek; işte bunlar, antik felsefede asla aşılmamış ve h..
Gerçek dünyayı aşan karmaşık öğretiler ortaya koymuş bir filozof o dünyayla karşılaşınca ne görür, ne duyar, o dünyadan ne öğrenir? İtalyan filozof Giorgio Agamben, bu eserinde, hayatı boyunca gezip gördüğü yerleri zamansız bir kronik şeklinde bize sunar; filozof seyyahın gezileri içsel ve derin bir..
İnsan bir kendilik arayışıdır. Kendilik-bilincine ermiş insan, çağdaş dünyada anlamın yitimini (dis-enchanment) en derinden yaşamış birey ve tür olarak varlığını korumak için var oluşunu, var olmayı ve hayatı yeniden anlamlı kılmalıdır. (re-enchantment) Nasıl? Kendi olmuş, kendilik bilincine ermiş, ..