Ey insan!Kafdağı kadar yüksekte olsan da,kefene sığacak kadar küçüksün.Unutma, her şeyin bir hesabı var,üzdüğün kadar üzülürsün.Şems-i Tebrizi’nin adı, Mevlana Celaleddin-i Rumi ile duyulmuş gibi sanılsa da aslında o, İslam Dininin Güneşidir. Rumi’nin olgunlaşmasını sağlar ve Divan-ı Şems-i Tebrizi ..
“Sakin sakin otur yüreğim toz kaldırma.Bırak, dünya sana gelecek yolu kendisi bulsun.”Nobel ödüllü Hintli yazar, şair, besteci, ressam Rabindranath Tagore, Doğu’nun şarkısını evrenselliğe taşımış bilge bir ozandır.Atatürk’ün kitaplar hediye ettiği, Bülent Ecevit’in şiirlerini Türkçeye çevirdiği, Alb..
“Geçti bu demde cihandan Pir-i Mimaran Sinan.”Osmanlı mimarisini zirveye taşımış, kubbe sanatında henüz aşılamamış bir dehaya sahip, hayal gücüyle çığır açmış ve kendi tarzını oluşturmayı başarabilmiş bir dehadır Mimar Sinan.Allah aşkı, ahiret bilinci ve hayra vesile olmanın yüceliğini ilke edinen, ..
“İnsanoğlu para kazanmak için sıhhatini verir. Sonra, sıhhatini kazanmak için parasını verir. İstikbali düşünürken insanoğlu yaşadığı günü unutur.Böylece, ne bugünü yaşarlar ne de istikbali.Aslında ölüm yokmuşçasına yaşarken yaşamamış gibi ölürler.”Tüm bencil düşüncelerden sıyrılmış bir halde önce “..
“Hayatın kendi başına bir anlamı yoktur. Hayat bir anlam oluşturma fırsatıdır. O, yazılacak bir şiir, söylenecek bir şarkı, edilecek bir danstır. O senin kendinle münasebetine hastır.”Yaşadığımız yüzyılın toplumsal ve bireysel sorunlarına dair yaptığı tespitlerle milyonlarca mutsuz insanı peşinden s..
“İlacı zehirden ayıran şey dozudur...”Francis Barret’in “hekimlerin ve filozofların prensi” olarak tanımladığı Paracelsus, ardında çözülmesi güç bir felsefe ve 8.200 sayfalık bir külliyat bırakarak bu yaşamdan ayrılmıştı.Bugün hâlâ Doğu’da ve Batı’da, onun gizemli yazılarını okuyan onlarca bilim ins..
“Her şey, hiçliğin doğasındadır.”Sokrates öncesi doğa filozoflarının en önemlilerinden Parmenides, özellikle Varlık’ın niteliklerine dair bütüncül yaklaşımıyla ontolojinin temel soru ve çatışmalarına rehberlik etmiştir.Varlık Bir midir yoksa Çok mudur, Varlık dingin midir yoksa dönüşüm halinde midir..
“Yaşadığın bütün deneyimlerin amacı seni gerçeğe götürmektir.”Patanjali, yogayı anlatan en eski kitap kabul edilen Yoga Sutralar’ın yazarıdır. Anlattığı sekiz basamaklı yolla, ruhani özgürlüğe ulaşmanın tekniğini sunar. Patanjali’nin felsefesine göre hayatın amacı insanın kendi özünü görmesidir. Özü..
“Sadece bir iyi vardır: Bilgi.Sadece bir kötü vardır: Cehalet.”İdeal dünyanın en büyük temsilcisi olan Platon’un günümüze kadar ulaşan eserleri üzerinden açığa çıkarılan 7 temel öğreti, yaşamın türlü zorluklarıyla başa çıkmak zorunda kalan modern insana uzun süre önce unutmuş olduğu bilgeliği tekrar..
“Her şey, her şeyin içindedir.”Erken yaşta Atina’da Platon’un pelerinini almaya layık gösterilen Proklus, Yeni Platonculuğun iki kolundan birini temsil eder. İlk kolda Plotinos matematikte, ikinci kolda Proklus mantıkta varlık gösterirler.Proklus, Platon’un aşkın ideaları ile Aristoteles’in tözlerin..
“Biz bilgi ile ilgilenmiyoruz, biz gerçek deneyimlerle ilgileniyoruz, yaşayıp deneyimlemediğiniz sürece hiçbir bilgi, bilgi değildir.”Pythagoras, “felsefe” terimini ilk kullanan kişidir. O bir filozof, matematikçi, bilimadamı, müzisyen ve gnostik bir bilge âşığı olarak tüm fakülteleri karakterinde b..
Binlerce yıldır eskimeyen bir tarihtir Roma...Antik tarih söz konusu olduğunda, Yunan ve Roma tarihi birlikte anlatılır her zaman. Oysa Roma kendine özgü ve kıyas kabul etmeyen farklı bir kültür geliştirmiş, Yunan düşüncesinden tamamen ayrı bir zihniyetle çok geniş bir dünya coğrafyasına hâkim olmuş..