Sanat ve bilim, uzlaşmaz biçimde birbirinden ayrılmış mıdır, yoksa ortak bir zemin bulabilirler mi? Sanata da derin ilgisi olan Nobel Ödüllü Eric R. Kandel, bu yeni kitabında, bilimin bir sanat eserini deneyimleme ve anlamlandırmadaki etkisini sorguluyor. Hafızanın nörobiyolojik temellerini ortaya k..
Sanat eserleriyle kurdugumuz iliskide müzede verilen egitimin rolüne olabilir? Ders verenler ve gönüllü rehberler bu iliskinin derinlesmesine ne sekilde katkida bulunabilirler? Kolektif bir sanat deneyimini hayal edebilir miyiz? Arastirma ve kesif hissini körükleyecek bir müze deneyimi nasil kurgula..
Uzman bir tasarımcının kendine has düşünme biçimi ve yıllar içinde edindiği deneyim, bugünün toplumunda karşımıza çıkan karmaşık sorunlara ışık tutabilir mi? Yenilikçi Çerçeve: Tasarımın Getirdiği Yeni Düşünme Biçimleri günümüzde organizasyon¬ların mücadele ettiği sorunlara alışılmış yöntemlerle yak..
Modern Sanat = Bunu ben de yaparım! - Evet ama yapmadınMona Lisa’nın neden kaşlarının olmadığını, bir pisuvarın nasıl sanat eserine dönüşebildiğini, Monet gibi resim yapmanın sırlarını, Gerçeküstücülerin neden sınırlarımızı bu kadar zorladığını, özetle sanatı böylesine "afili" yapan sırrı öğrenmek i..
Bu derleme anlamli sanat, zanaat ve ise katilmanin bütün insanlar için geçerli bir insanî kural oldugunu; zira bunun insan tabiatinin bir parçasi oldugunu ortaya koyar. Bu çalisma ana hatlariyla su basliklari içerir:• Din hakkinda ünlü bir yazar ve geleneksel sanat sekilleri hakkinda otorite olan Se..
Sanat Üzerine, Tolstoy’un kuramsal yapitlari arasinda dikkati çekici bir yere sahiptir. Ilk kez 1897’de yayimlandi. Rusya’da hep sansüre ugradi. Sansürsüz ilk baskisi 1898 yilinda Londra’da, Ingilizce olarak yapildi; Tolstoy da bu baskiya bir önsöz yazdi. On bes yillik yogun bir çalismanin ürünü ola..
Islâm'in dogusu, Yakindogu kültüründe yeni ve çok önemli bir dönemi baslatir. Islâm dekorasyonunun tasvirsiz kimligi, yerel kültürler baglaminda ilginç sorulari akla getirir. Temalarin dekoratif sekillerden, insan ve hayvan figürlerinden olustugu vurgulanmalidir. Resim, heykel, sekil, motif ve süsle..
Leonardo’dan (sözde sodomist) tutun da Caravaggio’ya (hüküm yemis katil), Edward Hopper’a (karisini dövmekle itham edilir) varana kadar herkes hakkinda taskin anekdotlar sunan Büyük Sanatçilarin Gizli Hayatlari, büyük ustalarin uluslararasi sanatinin gerisindeki ahlâksizca, bugulu ve gözü kara hikây..
Kitabın rehberliğinde, bu önemli iki şehri sanat ve kültürüyle tanımaya çalışan bir grup çocuğun sanat macerasına, bu şehirleri ziyaret eden diğer çocuklar ve aileleri de katılsınlar istiyoruz. Sizleri bu şehirleri fikirleriyle, eserleriyle inşa eden sanatçılarla tanışmaya, onların sevdiği yemeklere..
“Metaverse” kavramı gazetelerde, haberlerde ve hükümetleringündeminde… Gerçek ile sanal arasında yer alan metaverse ileşimdiye kadar tasarlanmamış tüm dijital dünyaların birleştiğibir çağı yaşamaktayız. Bize benzeyen karakterlerle eşleştirilenavatarlarla sanal alemde dolaşmakta; paralel evrende sana..
Mustafa Kemal Atatürk’ün “Aklı, vicdanı ve irfanı hür bir gençlik” istemesinin üzerinde önemle durmak gerekir. Bu söz, Türk aydınlanmasının formülüdür.Klasikleşmiş aydınlanma tanımı, “aklın ve bilimin kılavuzluğu” olarak kabul edilirken, Atatürk’ün ortaya attığı formül daha geniş kapsamlıdır.Atatü..
Giorgio Vasari, İtalyan Rönesansı’nın belli başlı sanatçılarının hayat hikâyelerini yayımladığında, sanat tarihi disiplininin temellerini de attı. Vasari’nin kullandığı biyografik yöntem, asırlar boyunca sanat tarihi yazımına öncülük etti ve model oluşturdu. İlk baskısı 16. yüzyılda gerçekleştirilen..