Bir toplumda "korku kültürü" egemense, orada ne 'gerçeğe koşulsuz saygı' vardır ne de 'can' önemsenir. Her şeyde olduğu gibi bilimsel düşünce de gelişemez. Ve hayatlar ancak 'mış gibi' yaşanır. Oysa hem toplum hem de bireyler için, her türlü olumlu düşüncenin saygı gördüğü ve gelişebileceği değerler..
Nevzat Tarhan, 10 Adimda Pozitif Psikoloji'de her biri psikoloji ve psikiyatrinin farkli sahalarinda uzman on dokuz kisiden olusan bir ekiple duygusal zekâ becerilerini 10 adimda gelistirme yöntemlerini pratik uygulamalarla birlikte sunuyor. Kendini tanima-farkindalik, iletisim becerileri, motivasyo..
"Gerçek hayat, tamamiyla bulusmadan ibarettir'. Bulusmak, karsilasmak. Insan ötekiyle karsilasarak var olur. Ötekinin bakisiyla, ötekinin yüzünü bana çevirmesi, beni dinlemesiyle. Iliskiyle. Sadece iliskiler vasitasiyla kendimizi dünyaya ve baskalarina tamamen açariz. Baska bir insana baglanabilmek ..
"Sevgi, bir kader gücüdür, öyle ki bu gücün enerjisi cennetten cehenneme uzanir" der Jung, kitabin içindeki "Bir Ögrencinin Sevme Sorunu" adli bölüm üzerine düsüncelerini dile getirirken. Ne var ki Jung bu kitapta sadece sevgi veya ask sorunundan bahsetmez: Genis alanlara ve kitlelere ulasan, kisini..
Prof Dr. Nevzat Tarhan, bu kitapta "inanç" konusuna bilimsel bir yöntemle yaklasiyor. Bunun ötesinde, saglam inancin ve onun olusturdugu dinî gelenegin ruh sagligi için gerekliligini vurguluyor.Dünyanin yaradilis gayesi nedir?Inancin psikolojik sagliga etkileri nelerdir?Kanita dayali din nasil olur?..
Maskülen kavrami sadece Jung'un insan ruhu hakkindaki devrimci teorileri için degil kisiligin gelisimi için de dikkate degerdir. Eger Jung'un inandigi gibi "modern insan halihazirda, kendi aklinin isigi ötesinde hiçbir seyin dünyasini aydinlatamayacagi fikriyle zihnini bulandirmis" ise her insana id..
Ölüm nasıl ki yaşadığımız hayatın yadsınamaz gerçekliklerindense, kayıp duygusu yaşamak ve yas tutmak da, hayatın kaçınılmaz bir parçasıdır. Doğmak nasıl hayatın normaliyse, ölmek de bir o kadar hayatın normalidir. Ölümle gelen üzüntüyü ve kederi hissetmek, yas ve iyileşme sürecinin doğal bir parças..
Tehlike karşısında iki tür savunma mekanizması kullanırız; savaş/kaç ile harekete geçmek ya da gizlenme/ölü taklidi yaparak hareketsiz kalmak. Polivagal Teori’ye göre üçüncü bir hayatta kalma stratejimiz daha vardır; sosyalizasyon. Sosyal bağlantılar kurmak güvende olduğumuz mesajını verir ve daha r..
Jung, ana arastirma alanlarini ideal yetiskin kisiligi üzerine yogunlastirmistir ancak bu eserde çocukluk psikolojisine egilir. Ele aldigi meseleler esas olarak egitim ve kisi olma sorunlaridir. Bunu yaparken, çocuklukta görülmeye baslayan zeka, algi ve duygu bozukluklarinda anne-babalarin ve egitim..
BAŞKALARINI KANDIRMAK İÇİN KENDİMİZİ NASIL KANDIRIYORUZ?İnsanlar memelidir ve memeliler de sosyal canlılardır. Beynimiz sadece avlanmak ve yiyecek toplamak için değil, aynı zamanda sosyal olarak da hükmedecek şekilde programlanmıştır. Bunu da genellikle başkalarını veya... kendimizi kandırarak yapar..
Dünya geçmiş asırlara göre daha müreffeh, fakat hayat standartlarının yükseldiği, zenginliklerin arttığı toplumlarda şiddet azalmıyor, hatta tam aksine artıyor. Her gün önünden geçtiğimiz bir toplumsal histeriyle karşı karşıyayız.O halde toplum neden böyle oldu? Dünya topluluğu nereye gidiyor? Üstel..
NE KADAR İZ BIRAKIRSANIZ O KADAR VAZGEÇİLMEZ OLURSUNUZ.Kusursuz bir bütün için harikulade parçalar gerekir. Tıkır tıkır işleyen bir sistem ancak böyle yürür, bir kovandaki arıları ya da devasa bir karınca yuvasını düşünün. İlişkiler de böyledir, hiçbir şey tek başına tüm ilişkiyi ayakta tutmaya yetm..