16-17. yüzyilda ortaya çiktigi öne sürülen bir halk öyküsüdür. Ayri dinlerden olan iki gencin aciyla biten askini konu edinir. Kerem ile Asli’nin acikli öyküsü zaman içinde öykücü asiklarin da katkisiyla daha da zenginlesmis, söylene söylene günümüze kadar ulasmistir. Çesitli ellerden çikan yazma ve..
Divan Siiri, iddia edildigi gibi hayatin disinda degil, özellikle Osmanli’nin “yüksek zevki“ içinde önemli bir yerde durmaktadir. “Divan Siirinden Seçmeler“ isimli bu kitap, yazildigi ilk günden, yüzyilin basina kadar büyük bir gelismeyle Türk kültür hayatinin içine yerlesmis olan Divan Siiri’mizin ..
Sadi’nin Bostan adli eseri sürekli ahlak, terbiye, tevazu, mertlik, adalet, ihsan, riza, kanaat, sükür, tövbe gibi muhtelif konularin islendigi on bölümden olusmaktadir. Bostan mesnevi tipinde yazilmis, beyitlerin sayisi 4000’i geçen bir eserdir. Konusmalar hemen hemen didaktiktir. Hikayeler de mutl..
Seyh Sadi Sirazi’nin siir tadinda kaleme aldigi ve neredeyse bir hikmetler deryasi olan Gülistani, günümüz dünyasinin kaybettigi birçok degeri yeniden hatirlamamizi sagliyor. Hikayelerinde ince bir alay, elestiri, coskunluk ve nükteye yer veren Sadi’nin daha çok insan olma erdemi ve durumuyla ilgili..
Nedir söylence? Olaganüstü yönleri olan düssel öykü mü? Öyle de denebilir. Insanlar inanirlar söylencelere. Oysa inanmak gerekmez, çünkü bir tür masaldir onlar. Masal ülkesi Anadolu, söylence ülkesidir de. Insaninin, daginin, tasinin, agacinin, kusunun, denizinin, akarsuyunun bir söylencesi v..
Birisi, bir dostunun kapisina gelip kapiyi çaldi. Dostu,Kapiyi çalan kim, diye seslenince adam, Benim, diye cevap verdi. Dostu,Simdi git zamani degil. Böyle bir sofra, ham kisinin makami olamaz. Hami, ayrilik atesinden baska ne pisirebilir, nifaktan ne kurtarabilir, dedi. Adamcagiz gitti, tam bir ..
Konunun yetkin uzmani oldugu dünyaca kabul edilmis olan Pertev Naili Boratav bu kitapta Türk halk edebiyatini, asik edebiyati, destan-hikaye, meddahlik, masal, fikra, efsane, bilmece, atalarsözü, alkis, kargis, tekerleme, mani, türkü, seyirlik halk oyunlari basliklari altinda incelemektedir. Ürün..
Bizim Yunus…Her devir onu çok sevdi. Sairin deyisiyle ‘Türkçenin süt disleriydi’ o. Belki bu kadar çok sevildigi için her devir dillerde dolasti. Cumhuriyet de dönüp bakti Yunus Emre’ye. Cumhuriyet’in Yunus’u nasildi? Kimler onu sahiplendi? Kim neden ve ne adina ona yöneldi? Cumhuriyet’in kültürel k..
... Konumuz olan Halk Edebiyati, Türk Edebiyati'nin "bütün"ü içinde genis halk kütlesi ile tarikat zümrelerinin edebi zevk, düsünce, inanç ve hayat görüslerini umumiyetle sade bir dille aksettiren anonim veya ferdi eserlerdir.Bu tariften hareketle hazirladigimiz Halk Edebiyatina Giris: Nazim, Anlati..