Bu önemli çalışma Şarkiyatçılığa şimdiye kadar yaklaşılmamış bir açıdan bakıyor: Edward Said ve diğer çağdaş düşünürlerin Batı’nın Doğu’ya yaklaşımını eleştiren görüşlerini ele alıyor ve Osmanlı-Türk aydınlarının onlardan çok daha önce, 19. yüzyıl sonlarından itibaren bu konudaki tespitlerini ortaya..
Bellek hakkı ve talebi günümüzün pek çok siyasal mücadelesinde artık başrolde yer alıyor. 20. yüzyılın savaşlarının, diktatörlüklerinin, baskı rejimlerinin kurbanları hakikati dile getirmek için ses yük seltiyor, tarihi sorguluyor, tahakkümü lanetliyor ve adalet talep ediyorlar. Öte yandan belleğin ..
II. Abdülhamit dönemi, Osmanlı Devleti’nin yıkılış aşamasından önceki süreçleri kapsayan ve etkileri günümüze kadar gözlemlenebilen birçok sosyal ve siyasal olayın yaşandığı bir zaman dilimi olarak hâlâ konuşup tartıştığımız bir dönem. Bu kitapta hatıralarını okuyacağınız Tahsin Paşa, II. Abdülhamit..
Zübeyde Hanım’ın hayatı Osmanlı Devleti'nin son yıllarına tesadüf etmiş ve çileler içinde geçmiştir. Genç yaşta kaybettiği üç çocuğunun acısının üzerine kocası Ali Rıza Bey’in vefat etmesi onun hayatında derin yaralar açmıştır. Bütün sevgisini verdiği oğlu Mustafa Kemal’in devleti kurtarma arzusu, Z..
Cumhuriyet düşmanı odakların Atatürk ve devrimlerine saldırırken kullandığı en önemli argümanlardan birisi İskilipli Atıf’ın idamı meselesidir. Belli başlı çevreler, şehit mertebesine yükselttikleri İskilipli Atıf’ın Şapka Devrimi’ne kurban edilen masum bir din adamı olduğuna inanmakta ve bunun prop..
Yasaklar,dünyaya gelmemizle başlar ölümümüzle son bulur.Biraz düşünün ilk yasaklarımızı:sobaya yaklaşma,misafir odasını karıştırma,vazoya dikkat et…Ardından okuldaki yasaklar,işteki yasaklar,şer’i yasaklar,orfi yasaklar…Peki ya Osmanlı’da?En çok merak edilen ve maalesef karanlık kalmış olan‘’Osmanlı..
Türkiye büyük bir imparatorlugun oldugu kadar büyük acilarin ve trajedilerin de bakiyesidir. Bugünkü Türkiye’de yasayanlarin atalari, “muhtesem” bir imparatorlugu kaybetmekle kalmamis disleriyle ve tirnaklariyla Ön Asya topraklarina tutunmanin aci bedellerini de ödemislerdir.Viyana Kusatmasi’yla bas..
“Devrimi sevebiliriz. Ama onu sevdirebilmek için iyi anlatmak, iyi açıklamak zorundayız. Bu da o devrimin siyasal kurumlar boyutuna olmadık birtakım hukuki ya da demokratik kulplar takmaktan vazgeçip ‘devrim’ dediğimiz süreci iyi anlamaya çalışmakla olabilir.”Yüzüncü Yıl Notları (1918-1923) adlı kit..
Bütün insanlığın maddi görünümlerini çepeçevre kuşatan dijital süreçler, hem zamanın, hem de insanın ruhunu ele geçirmek için seferber oluyor. Böylece, Batılı adam, Dijital Haçlı Seferleri ile kıyameti hızlandırmaya koyuluyor.Bilinç için evvela bilgi gerekir. O halde buyurun Dijital Haçlı Seferlerin..
Renkler; Türk tarihi, kültürü ve dili bakımından büyük bir öneme sahiptir. Hiç şüphesiz ki Türk kültüründe araştırılması ve aydınlatılması gereken önemli konulardan birisidir. Türk kültüründe renklere ve ifade ettikleri anlamlara değinen çalışmaların az oluşu ve tarihçiliğimizde bu konuya temas edil..
Abbasîler, îslâm tarihinde kesin bir dönüm noktası olarak nitelendirilen bir ihtilâlle emevîler'in yönetimine son vererek kendilerini iktidara taşımıştı. 500 yılı aşkın bir süre yönetimde kalan abbâsîler'in iktidara gelişi siyasî, toplumsal, kültürel ve dinî yapılanmada birçok değişikliği de beraber..
Barbaros Hayreddin Paşa, Portekizlilerin ardından İspanyolların başat bir deniz gücü olarak yükseldiği ve Akdeniz’de hâkimiyetini genişlettiği bir dönemde, buna karşı koyarak en azından Tunus-Palermo-Malta hattının doğusunda Türk hâkimiyetini pekiştiren Türk denizciliğinin altın çağını yaşatmıştır. ..