XIV-XVII. yüzyıllarda Türkistan’ın dinî, edebî ve müspet ilimlerde, ilmî müesseselerde, bazı padişah ve meşhur Osmanlı âlimlerinin yetişmesinde, gerek Türkistan’da tahsil gören Osmanlı âlimlerinin ve gerekse tahsillerini memleketlerinde tamamlayarak Osmanlı ülkesine gelen Türkistanlıların faaliyetle..
600 yıllık Osmanlı İmparatorluğu siyasi, toplumsal, askerî gibi pek çok alanda derin krizleri atlatmıştır. Krizlere her dönemde pragmatik çözümler bulmayı başaran imparatorluk, para krizi için de yüzyıllar içinde farklı çözümler üretmiştir. Her krizin farklı dönüştürücü etkileri olsa da 16. yüzyıl i..
Reisicumhur Gazi Mustafa Kemal’in, O’nu çok iyi tanıyan ve daima yakınında olan gazeteciler Mahmut Soydan ve Falih Rıfkı Atay ile yaptığı 1926 tarihli bu özel röportajı okurken, döneme dair pek çok önemli detayı Gazi’nin bizzat kendisinden dinlemiş olacaksınız. Tarihi bir belge niteliğindeki bu eser..
İstiklâl Marşı bizim için bir nostalji, bir hatıra değil. Bizi yaşatan, bizimle yaşayan, bizimle dalgalanan bir bayrak. Bu bayrağı bu millet oluşturdu, Mehmet Âkif dile ve kaleme getirdi. Aslında bu aziz marş, ancak o güzel şaire nasip olabilirdi ve öyle de oldu.Olan ve bitmeyen bir süreci halen yaş..
“Hamasi veya retçi bir tarih perspektifi yerine sağlam ve gerçekçi bir tarih bilinci hem içinde yaşadığımız toplumu ve kültürü hem bir parçası olduğumuz dünyayı daha iyi anlayıp ona göre bir yol çizmemize yardımcı olur hem de uluslararası meselelerde elimizi güçlendirir. Ama hamasete dayalı bir tari..
İnsanlık tarihi MS SS0'li yılları yaşarken Orta Asya'da bir milletin adı devlet adı olarak doğuyordu. MÖ 3 binlerden itibaren varlığını tespit ve takip edebildiğimiz Türklerin kendi adlarıyla kağanlıkları yükselmeye başladı. A-shih-na boyunun lideri Bumın, bağlı olduğu devleti yıkarak İl Kağan unvan..
Bu kitap, Istanbul'un dünü, bugünü ve yarinina dair baska bir pencere açiyor.O pencereden içeriyi seyrederken; Ilber Ortayli ile Istanbul'a "dogru" bakmanin yolunu kesfedecek, Semavi Eyice ile bir zaman tünelinden geçerek tarih öncesinden bugüne Istanbul'u seyre dalacagiz.Buket Uzuner ile ilham peri..
Tarih olmadan Türkiye’yi anlamak, anlatmak ve savunmak mümkün değildir. Bizdeki sosyal bilimler iddiası maalesef tarihsizlik, tarih anlayışı da sosyal bilimsizlik anlamına gelmektedir. Doç. Dr. Mücahit Küçükyılmaz çalışmasında bu ikisinin birlikteliğini ve temel tarihî sorulara cevap vermeden bugünü..
Bazılarına göre tuhaf, meczup, hatta deli...Oysaki “Manisa Tarzanı” lakabıyla tanıdığımız Gazi Ahmet Bedevi, ilkeleri ve çalışmaları ile dünyaya örnek iyi bir insan, doğasever ve çevrecidir. Dahası İstiklal Madalyası sahibi büyük bir yurtsever ve örnek bir yurttaştır. Tarzan’ı muhtemelen daha önce ..
Türkiye’de yaşanan gelişmelerin bir perde arkası var; yıllarca evvel olmuş olayların bugüne yansıması var. Sıradan gördüğümüz olayların arkasında yüzyıllarca süren mücadelenin yaşandığının ipuçlarını bu kitapta bulacaksınız.Perde arkasında inanılmaz uğraşların verildiğine şahit olacaksınız.Türk Mill..