19. yüzyılda Osmanlı toplumlunda gerçekleşen yenileşme hareketlerinin etkisi ile birlikte, basın-yayın hayatının gelişmesine paralel olarak Avrupa ve dünyadaki moda akımlarından Osmanlı Devleti doğrudan etkilendi. Kısa süre içerisinde moda algısı Osmanlı toplumunu derinden etkiledi. Moda ve değişim ..
Osmanlı’nın İslamiyet’in altın çağından sonraki kültürel ve teknolojik gelişmesinin kendi içine kapalı bir şekilde gerçekleştiği, yeniliklere karşı duyulan ilginin giderek azaldığı ve sonuçta imparatorluğun duraklama ve gerileme dönemine girdiği uzun yıllar boyunca genel kabul gören bir görüştü. Öze..
Cihan Harbi’nin son yılında, dönemin askeri ve sivil idarecileri, “tutunma kuvvetini” güçlü kılmak için gayret gösterirler. Çok milletli Osmanlı Devleti’ne yönelik olarak, harici hasımlar ile yerli işbirlikçilerinin harp öncesindeki gibi, “tutunma kuvvetini” zayıflatıp yok etme taarruzları, şimdi da..
1917 Harbin üçüncü yılı. Umûr-ı Şarkıyye Dairesi; hayalci değil gerçekçi siyasi akılla, elindeki sınırlı imkânları doğru yer ve zamanda kullanarak Fas, Trablusgarp, İran ve Rusya eksenli faaliyetlerini sürdürmektedir. İtilaf Devletleri’yle savaş cephelerde bütün şiddetiyle devam ederken, cephe geris..
Osmanlı İmparatorluğu, tarihin gördüğü en büyük imparatorluklardan birisiydi. 16. yüzyılda dünya siyasetine yön vererek, bugünkü dünyanın siyasi ve dini yapısının oluşmasına büyük katkıda bulundu. Osmanlı İmparatorluğu, tarih sahnesinden çekilmesine rağmen hâlâ izleri duruyor. Ancak hayatımızın heme..
Türk-İslam tarihinin müstesna kahramanlarından ve devlet adamlarından olan Sultan Baybars el-Bundukdârî ve devri hakkında bugüne kadar Türkçe önemli bir çalışma yapılmamıştır. Yabancı dillerde yayınlanan çalışmalar da yeterli değildir. Biz bu hususu göz önüne alıp devrin kaynaklarına kadar inerek Ba..
Türkiye OECD üyesidir. OECD, kuruluşundan bu yana üye ülkelerin kişi başına gayri safi hâsılalarını bir grafiğe dökmüş. 1970'den, bu kitabı bitirdiğim 2010'lu yıllara kadar o grafikteki konumumuz değişmemiş. Bir türlü kalkınmış ülkeleri, OECD ortalamasını yakalayamamışız. Onlarla karşılaştırıldığınd..
Türk milletinin denizle olan münâsebeti ve Türk’ün denize akseden yüzü, bir kelime ile ifâde edilmeye çalışılsa, sarf edilecek söz, elbette “Barbaros”dur. Barbaros Hayreddîn Paşa, Türklerin deniz mâcerâsının ve dahî destânının baş kahramânıdır. Burada kullanılan “destân” sözü, aslâ tesâdüf değildir ..
İnsanlığın son iki yüzyılının tarihi, muhtelif şekillerde yazılmıştır. Siyasi ve askerî hadiselerin birbiriyle irtibatlı bir şekilde anlatılması kadar, ekonomik ilişkiler yanında toplumsal değişim de tarih yazarlığının konusunu teşkil edebilmiştir. Tarih anlatıları, bir yönüyle siyasi tarihin sonucu..
Bu bereketli toprakların insanları hep aynı gayeye matuf, yüzünü ışığa, nura ve kutsala çevirmiştir. Mardin'den Haleb'e, Bağdat'tan İsfahan'a ve Istanbul'dan Kurtuba'ya kadar bu coğrafyada ortaya çıkan tüm düşünce birikimi, Nuru'l-Envâr'ın lütfu, ihsanı ve inayetiyle olmaktadır. Nasıl ki varlık alem..
Hakkinda yazilan eserlerin az ve eksik oldugu Timurlu dönemini anlama çabasidir. Timurlular, nasil bir zeminde devlet kurdular, hükümdarlari mesgul eden belli basli siyasi olaylar nelerdi, bu devlet nasil yönetiliyordu, hanedanin durumu nasildi, yasadigi mekânlar nerelerdi, etraflarindaki görevliler..
Toplumlarda, adaletin yüksek olduğu zamanlarda daha demokratik, buna karşın bozuştuğu zamanlarda ise, daha totaliter bir siyasal yapının öne çıktığı anlaşılmaktadır. Ancak ne yazık ki, totalitarizmin adaletsizliğinde hemfikir olanlar, adaletin toplumsallığı konu edilince “ilk sahipleniş” ya da “hak ..