Halil İnalcık, kronolojik sıralamayla derlediği makalelerinden oluşan Osmanlı Deniz Egemenliği’nde, aynı zamanda bir deniz imparatorluğu olan Osmanlıların, başlangıcından 17. yüzyıl ortalarına kadar seyreden denizlerdeki varlığını, mücadelelerini, askeri ve teknik gelişimini ilk elden kaynakların ış..
Yirminci yüzyılın ilk çeyreği (1900-1920), Osmanlı’da aidiyet dönüşümlerinin yaşandığı, etnik gruplar arasında farkındalıkların arttığı, milliyetçilik hareketlerinin ortaya çıktığı, bazı etnik gruplarca dile getirilen bağımsızlık ve özerklik konularının tartışıldığı, geleneksel siyaset ve aidiyetler..
Halkların Tarihi dizisi içinde yer alan bu kitap, özellikle 17. yüzyıldan bu yana dünya tarihinde her zaman önemli bir yer işgal eden bir halkı, kuzey komşumuz Ruslar’ı anlatıyor.Rus edebiyatı, sanatı ve kültür tarihi alanının önde gelen uzmanlarından Robin Milner-Gulland, bu çalışmasında, bir “zihi..
Rüyalar, Evliyalar, Kehanetler Osmanlı tarihyazımında I. Selim’in kişiliğinin efsane-leştirilmesi olgusunu en iyi temsil eden metin olan Hoca Sadeddîn Efendi’nin Selîm¬nâme’sini ele alıyor. Erdem Çıpa, altı Selîmnâme yazmasını karşılaştırarak metinsel farklılıkları belirlediği çalışmasıyla, Sadeddîn..
Osmanlı tarih yazıcılığında önemli bir yer tutan “şehnamecilik”, vakanüvisliğin ihdasından önce resmî bir mansıp olarak karşımıza çıkmaktadır. Tâlikîzâde Mehmed Subhi Efendi’nin ele aldığı son telifi “Eğri Seferi Şehnamesi”, tarihî içerik itibariyle bu bakımdan çok önemli bir kaynaktır. Eğri Seferi ..
Saptırma ve intikam amaçlı çiziştirmelerin, yazıştırmaların etkisi elan devam ediyor; bugün de İkinci Meşrutiyet Dönemi ele alınırken yoğun ön yargılar gündeme geliyor. Bir de sonradan ne olduğunu bilmenin rahatlığıyla karmaşa içinde geçmiş bir dönemi izah ve bugüne nakletmekte kolaycılığa kaçmak; O..
Sakarya Meydan Muharebesi, 22 gün 22 gece sürer. Savaş tarihinin en uzun ve en kanlı meydan muharebesi…22 günde, yaklaşık 15 bin asker şehit düştü. Toplam zayiat, 40 bin civarında. Günde 700 kahraman, vatanı yeşertmek için kanını verdi… Mustafa Kemal Paşa’nın deyimiyle, “Büyük Kanlı Savaş…”Osmanlı D..
“VİCDAN OLMADAN BİLİM, RUHUN HARABESİDİR.” – FRANÇOIS RABELAISBu kitapta Atatürk’ün son nda görev alan tüm doktorlar ve aramızdan ayrılışına kadar olan tüm anlara, belgelere ve anılara kronolojik olarak tanıklık edeceksiniz...Öyle ki o süreçte yurtdışından gelen ve bugüne değin sadece iki satırla an..
Batı medeniyeti güçlü bir semboldür ve kabul görmüş bilgeliklerle doludur. Yunan felsefesinden esinlenilerek Aydınlanma döneminde geliştirilen insanlığa ve topluma dair bazı kavramlar, bugün hâlâ birçoğumuzun bağlı olduğu ilkeler haline geldi.Ancak bu fikirlere daha yakından bakarsak göründükleri gi..
Şeyzerî, günümüz okuruna Hükümdarların Siyaseti adıyla sunduğumuz el-Menhecü’l-Meslûk fî Siyâseti’l-Mülûk başlıklı eserini Selahaddin Eyyûbî’ye takdim etmek üzere kaleme almıştır. Şeyzerî “dinin ve dünyanın salahı” diye hitap ettiği Selahaddin Eyyûbî’ye şöyle seslenir:“Sultanımız edebin önem ve fa..
Tarihimizle bizim aramizi açan, ilkokuldan itibaren zihinlerimize yerlestirilen yanli ve yanlis bilgilerle gerçekleri unutturan zemin kimin ve kimlerin ürünü? Tarihe bakisimiz hâlâ neden karisik, bulanik ve önyargili? Henüz birkaç yüzyil öncesine kadar, yaklasik yirmi milyon kilometrekarelik bir cog..
“Osmanlı’nın dağılış dönemindeki direnişin adı…”Bu kitap Asya’dan Avrupa’ya, Afrika’dan Ortadoğu’ya uzanan üç kıta üzerinde Teşkilat-ı Mahsusa’da görev almış kahraman insanların fedakârlıklarını anlatmaktadır. İstihbarat konusunu içeren bu eserde hayal bile edemeyeceğimiz gizli savaşlar yapılmıştır...