Türkiye ile Yunanistan arasında yapılan nüfus mübadelesi sözleşmesinde (1923), İstanbul, Gökçeada ve Bozcaada’da oturan Rumlar ile Batı Trakya’nın Müslüman nüfusu mübadele dışı tutulmuştu. Lozan Antlaşması’nın “Azınlıkların Korunması” bahsinin 45. maddesinde şöyle denmişti: “İşbu kesim hükümleri ile..
İkinci Meşrutiyet yıllarının “milli iktisat” politikası Türkiye’nin bağımsızlığa yöneliminde önemli bir başlangıç oldu. Süreç bir yönüyle siyasi bağımsızlığa giden yolda atılan önemli bir adım iken, diğer yönden iki dünya savaşı arasında gündeme gelen “küresizleşme” evresine Türkiye’nin katılımıydı...
Yaklaşık beş asırdır Osmanlı Devleti’nin başkenti olan İstanbul, I. Dünya Savaşı’ndan sonra hiç beklemediği bir işgalle karşılaştı. 13 Kasım 1918’de İstanbul’a giren İtilaf Devletleri, sözde işgale gelmemişti. Fiilî işgalle birlikte şaşıran ve nasıl hareket edeceğini tayin etmeye çalışan İstanbul ha..
Doğu Avrupa’da ele geçmiş yazıtlar da hesaba katıldığında, bugün elimizde Türk runik harfleri ile yazılmış altı yüze yakın yazıt bulunmaktadır. Bunların büyük bir bölümü Tuva, Hakasya ve Moğolistan; geri kalanlar ise Dağlık Altay, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan ve Çin Halk Cumhuriyeti sınırları..
Mihail Macarov (1854-1944); Bulgar siyaset, kültür, diplomasi ve basın tarihinin müstesna kişilikleri arasında yer almaktadır. Doksan yıllık ömrü hem bölge hem de dünya tarihi açısından fevkalade çalkantılı geçen 19. yüzyılın ikinci ve 20. yüzyılın birinci yarısını kapsamaktadır. İki yüzyıla yakında..
Bu kitap Türklerin tarih sahnesine ilk çıkışlarından Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna kadar süren binlerce yıllık bir tarihi harmanlıyor. Bu uzun yolculuğu devletlerin kuruluş ve yıkılışlarına, antlaşmalara, savaşlara ve sultanların büyük işlerine odaklanmadan sade ve anlaşılır bir şekilde okuyucu..
Millî Mücadele'nin sisler altında kalmış birçok tartışmalı şahsiyeti vardır. Bu kimseler hakkında yeterli bilimsel araştırmalar yapılmadan çok kolay hükümler verilmektedir. Bu peşin hükümler genellikle hiçbir haklı ve mantıklı gerekçeye dayanmasalar da kamuoyunda bir ön yargılar zinciri oluşturabilm..
Köprülü’de henüz 19 yaşında Bulgar Lazo’yu öldürürken delikanlı Yahya elbette ki bu eyleminin geri kalan yaşamını nasıl biçimlendireceğinin farkında değildi. İkinci Balkan Savaşı’nda Sırplarla iş birliği yapacak, Bulgarların zihninde onu şeytani bir figüre dönüştüren eylemlere imza atacak ve sonra y..
Mostafa Minawi, ödüllü bu çalışmasında bir zamanlar çokkültürlü bir yapıya sahip olan Osmanlı İmparatorluğu’nun sona ermesiyle imparatorluk başkentindeki evlerinden hatta kimliklerinden vazgeçmek zorunda kalanların tarihini anlatıyor. Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarının alternatif bir tarihini ..
20’inci yüzyılın başında Türkler tarih sahnesinden tamamen silinmek üzereydi. Bitmeyen savaşlar milletin belini bükmüş, ekonomik kriz iyice büyümüştü. Elde yok, avuçta yoktu. Batı, yıllardır can çekişen “Hasta Adam”ı artık gömmeye hazırlanı-yordu. Tüm planlar ve gizli anlaşmalar hazırdı. Sonra hiç k..
Parahistoria - Faiz’de, binlerce yıl öncesinde başlayıp günümüze dek kesintisiz bir şekilde süren ve gündemin üst sıralarındaki yerini daha uzun süre koruyacağı anlaşılan “faiz”in karmaşık yolculuğunu okuyacaksınız. Ürün Adı: Parahistoria - FaizÜrün Markası: Lisinya..
Orta Doğu’nun yüz ölçümü küçük lâkin dünya siyasetindeki önemi büyük coğrafyası Lübnan’da tarih boyu yaşamış iki grup, Dürzîler ve Mârûnîler kimlerdir? Aralarındaki anlaşmazlıkların kaynağı nedir ve bu anlaşmazlıklar neden tüm dünyayı ilgilendirmektedir? Günümüz Lübnan’ının mevcut sosyo-politik ve t..