Gayrisünni azınlıkları “modernleştirmek” hem Osmanlı’nın hem Batılıların ortak gayesiydi. Peki, hem Osmanlı Devleti’nin hem de Batılı misyonerlerin aynı anda sarıldığı bu gaye, en nihayetinde kime hizmet ediyordu? 19. yüzyıldan bu yana bölgesel hâkimiyet kurmanın söylemi hâline gelen “modernleştiric..
İbrahim Kalın, dinamik bir yapı olan medeniyet kavramının asırlar boyunca geçirdiği değişimleri ve Batı düşüncesindeki aslî mânâsından zamanla uzaklaştırılarak sömürgeciliğin öncü kuvveti olarak kullanılmasını, Batı’da 19. yüzyılın sonundan itibaren görülen insanat bahçeleri rezaletlerine kadar ayrı..
Ikinci Adam'da, Tek Adam isimli üç ciltlik eserimizde konu olarak alinan Atatürk hadisesini, günümüze kadar izleriz. Su yönleri ile ki, bu hadise, Atatürk'ü doguran sartlar içinde Atatürk'ün zuhuru ile baslamistir. Bu hadise, 1920-1938 devresinde, Atatürk'ün, bayragini tasidigi bütün olaylarda, Must..
Osmanlı İmparatorluğu’nun son iki yüzyılında “delilik” nasıl tanımlandı? Akıl sağlığını kaybeden bireyler, hem toplumun hem de devletin gözünde hangi anlamlara büründü? Bu kitap, Osmanlı’nın modernleşme sürecinde deliliğe bakışını, kurumsal politikalarını ve akıl hastalarının toplumsal statüsünü ayr..
? Atatürk’ün Samsun’a çıkışıyla ilgili yalanlar ve gerçekler ? Son Padişah Vahdettin’in Kurtuluş Savaşı karşıtlığının belgeleri ? Kurtuluş Savaşı’nın iç cephesi ? Atatürk’ün, Kurtuluş Savaşı stratejisi ? Türkiye’nin bağımsızlık ve aydınlanma mücadelesinde Tıbbiyeli ruhu ? 1. ve 2. İnönü Muharebe..
Tarih ve medeniyet kavramları üzerine çok fazla konuşuyoruz. Hatta son zamanlarda tarihe dair kitapları çok fazla okur olduk. Ancak bütün bunların belli bir usul ve akıl çerçevesinde yapılması, tarihi bugüne getirebilmek için kıymetlidir, lazımdır. Savaş Ş. Barkçin, Medeniyet Aklı’ndan sonra Osmanlı..
Dünyanın en acil insani felaketlerinden biriilk kez kâmilen masaya yatırılıyor... Elinizdeki kitap, Çin'in ABD önderliğinde başlatılan “Terörle Küresel Savaş”ı, Uygur halkına yönelik giderek artan vahşi baskısını hasıraltı etmek için nasıl kullandığını ortaya koyuyor. Kitap, Çin'in faaliyetlerinin d..
Bu araştırmada Çin’in devletlerarası hukuku çiğneyerek Doğu Türkistan’ı nasıl işgal ettiğini, uyguladığı sömürge idaresini nasıl bir baskı rejimine çevirdiğini belgeler ile izah etmeye çalıştık. Ayrıca Osmanlı Türkiyesi ile Doğu Türkistan arasında kurulan dostane ilişkiler üzerinde de durulmuştur.İn..
VakıfBank Kültür Yayınları’nın Erken Modern Avrupa Tarihi serisinin dördüncü cildi Düşünce Sanat ve Kültür, Avrupa’nın modernliğin şafağında entelektüel ve kültürel dönüşümünü merkeze alıyor. Hümanizmin yükselişinden bilimsel devrimlerin etkilerine, politik düşüncenin evrilişinden sanat ve müzik dün..
Orta Avrupa’nın kadim milletlerinden Macarlar 15. yüzyıldan itibaren Osmanlı Türkleriyle asırlar sürecek bir irtibat kurdu. Bu irtibat, bazen bir askerî çatışma, bazen bir diplomatik münasebet, bazen de kültürel bir alışveriş olarak tecelli etti. 16. yüzyılda Habsburg ve Osmanlı imparatorluklarının ..
Temmuz 1923'te İsviçre'de imzalanan Lozan Antlaşması, Türkiye’nin modern ulus devlet olmasını resmîleştirdi ve düvel-i muazzama bunu kabul ettirdi. Bu kurucu anlaşma Türkiye açısından kuşkusuz çok başarılıydı ve avantajları büyüktü ancak o ölçüde başka gruplar için bedelleri olan da bir anlaşmaydı. ..
Cumhuriyet döneminin başlarında gerçekleştirilen ve günümüzde bile sık sık atıflara muhatap olan Dârülfünun’dan Üniversite’ye geçişin gerçek boyutları nelerdir? Dârülfünun gerçekten üniversite karşılığı bir müessese değil miydi? Dârülfünun’a yapılan her tenkit doğru mudur? Yapılan düzenlemeler doğru..