Bir Delinin Hatıra Defteri, insanlar arasında oluşan sınıf farkını anlatmaktadır. Gogol, bu sınıf farkının insanlar arasındaki hissedilişini net bir şekilde sunar. Eserin dili oldukça sadedir. Olaylar kahramanın gözünden anlatılır. Bu kahraman, hayata tutunmaya çalışan bir memur aynı zamanda da bir ..
Tolstoy, İnsan Ne İle Yaşar'daki öykülerinde insanın özünde iyilik olduğunu vurgular. Şeytan ve meleği temsil eden karakterleri öykülerinde kullanarak, insanın er ya da geç iyiliğin peşinden gidebileceğini anlatmak ister. Tolstoy 1885'te yayımlanan ve bu esere adını veren "İnsan Ne İle Yaşar" adlı ö..
Dostoyevski, vicdansız yayıncısı Stellovski'yle yaptığı sözleşme gereği Kumarbaz'ı bir ay içinde bitirmek zorundadır. Aksi halde gelecekteki tüm romanlarının yayın hakkını elden çıkarmış olacaktır. Acelesin yüzünden romanı kendi eliyle yazamaz ve yanına daha sonra evleneceği Anna Grigoryevna'yı alır..
Bu kitap Tolstoy'un ömrünün son yirmi beş yılında yazdığı "Sevgi Neredeyse Tanrı Oradadır", "Polikuşka", "Üç Ölüm", "Asuri Hükümdarı Asarhadon", "İlyas", "Büyükler Küçüklerden Akıllı Çıktı" ve "Tavuk Yumurtası Büyüklüğündeki Tohum" adlı öykülerinden oluşmaktadır. "Sana zengilerin, aydınların elinde ..
23 Mart 1876’da Diyarbakır’da doğdu. Diyarbekir Askerî Rüşdiyesi’ne girerek 1890 yılında mezun oldu. Kısa süreli memuriyetlerde bulundu; bir ara askerî rüşdiyede Fransızca muallimliği yaptı. Meşrutiyet’in ilânından sonra, esasen öteden beri ilgilendiği ve taraftarı olduğu İttihat ve Terakkî’nin Diya..
Kafka’nın babasına gönderilmesi amacıyla yazdığı ancak alıcısının eline hiçbir zaman geçmeyen bu mektup, Kafka’nın yakın dostu Max Brod tarafından 1950’lerin başında toplu eserlere dâhil edilmiştir.Kasım 1919 tarihinde yazıldığı tahmin edilen, el yazısıyla yaklaşık yüz sayfa olan Kafka’nın mektubu ü..
Hayatı bittiği yerden başlatmak mümkün müdür? Zamanı geriye saramazsınız belki ama ya aksi yönde akacağı tutarsa? Bir insan ölümün kapısını tıklattığı andan doğar da hayata en aşina olduğu vakitten başlarsa farklı olur mu bu kez? Kamburu gitgide düzelse, zamanla görmez gözleri görse, işitmez kulakla..
“İdam cezasında ısrar eden hukukçular şunu dikkate alsınlar. Son yüzyılda idam cezası zayıflığın, güçsüzlüğün, bitişin göstergesi olarak görülüyor. Giderek azalıyor, yok olmak üzere. İşkence bitti, çark dağıtıldı, darağacı yerinden söküldü. Tuhaf olan giyotinin hâlâ revaçta olması. Bay Guillotin ins..
Hikmet Müftüoğlu, Çağlayanlar adlı bu eserini, genellikle Tasvir-i Efkar’da yayınladığı hikayelerinden seçerek meydana getirmiştir. Ahmet Hikmet Müftüoğlu, bu eserinde Türk destanlarından günümüze kadar uzanacak başarılı esintiler meydana getirmesini bilmiştir. Yine yakın tarihimiz olan ve bizzat fi..