İyiliği Allah’tan, kötülüğü nefsinden bil,” buyurulur, Nisâ suresi 79. ayetinde. İnsan,yaradılışı itibarıyla nefsini çok sever. O yüzden, nefsinin larına karşı gözü herzaman açık değildir. Nefsin yedi vardır ki insan onların tuzaklarına kolaylıkladüşer: Riya, gazap, haset, kibir, ucb, gurur, kin ve..
Allah, imanı yarattığında iman O'na: 'Yüce Allah'ım! Beni güçlendir.' demiştir. Allah da onu güzel ahlâk ve cömertlikle güçlendirir. Yine Allah, küfrü yarattığında küfür O'na: 'Yüce Allah'ım! Beni güçlendir.' demiştir. Allah da onu kötü ahlâk ve cimrilikle güçlendirir. Hz. Peygamber Efendimiz (sav):..
Allah’ım, ben bilmiyordum demeyi düşünüyorsanız artık mazeretiniz kalmadı!Vallahi Allah var ve vallahi hesaba çekileceğiz.Şimdiye kadar, ben bilmiyordum, Allah’ım affet beni demeyi düşünüyorduysanız bu kitabı okuduktan sonra mazeretiniz de kalmadı. Lütfen, Kur’an’ı anlayacağınız ve hayatınıza geçire..
Tasavvuf, gündem olmaya ve gündemi olusturmaya devam ediyor. Geçtigimiz yil (1996) yasanan iki olay, tasavvuf ve tarikatlar çerçevesinde büyük firtinalar kopardi. Bu konuda çok seyler söylendi ve yazildi. Kafalar iyiden iyiye karisti. Bu arada tarikat ve tasavvufu "Islam disi" olmakla suçlayan beyan..
Beng ü Bâde, Fuzûlî’nin 444 beyitlik bir kisa mesnevisi. Mesnevi sözünden umumiyetle Mevlâna’nin eseri akla gelmekle beraber esasen mesnevi, dogu edebiyat mecrâsinin nazim türlerinden biri. Fuzûlî’nin Beng’i (Esrar) ve Bâde’yi (Sarap) kisilestirerek, kendileri ve birbirleri hakkinda konusturdugu b..
Bulutlar ve melekler, tâ küçük yaşlardan beri onu gölgelemişti. Örümcek ve güvercinler onun hicret sırasında saklandığı mağaranın girişine yuva kurup müşrikleri yanılttı. En vahşi hayvanlar bile insanlar gibi konuşup dertlerini o şefkatli Resule açtı. Kızgın çölde susuz kalan İslam ordusu, mübarek p..
Mevlânâ'nin hayat ve eserleri hakkinda bugüne kadar çok sözler söylenmesine ragmen onu asil aksettirecek olan en saglam ayna yine onun eserleridir. Mevlânâ'nin felsefesi, siiri, üstün dehasi hakkinda bize isik tutacak, toplu ve daha net bir kanaâte ulastiracak olan baslica kaynaklar, elbette onun ir..
“Kulun kalbinde bu iki duygu (ümit ve korku) birleştiğinde, Allah ona ümit ettiğini verir ve onu korktuğu şeyden korur.” (Hadis-i Şerif)İmam-ı Gazâlî’nin en büyük eseri olan İhyâu Ulûmi’d-Din, Müslümanlar için her dönem ilk akla gelen başvuru kaynağı olmuş ve bu esere büyük güven duyulmuştur. Yüzyıl..
"Su Ahmet Yesevi kim? Bir arastirin göreceksiniz… Bizim milliyetimizi asil onda bulacaksiniz." Bu sözler büyük sairimiz Yahya Kemal'indir. Ahmet Yesevi ve onun yolundan giden Yunus Emre hakkinda derli toplu bir çalisma yapan ve "Türk Edebiyatinda Ilk Mutasavviflar" adiyla yayinlayan bilgin Fuat Köpr..
Zaman gergefinin içinde hayat kâh öyle kâh böyle ilerliyor... Düşünüyorum da gecenin rengi, gündüzün rengi, geçtiğim sokaklar, duvarlar, mekânlar hep aynı...Ama bir şey var,kimler geldi kimler geçti dediğim?Durdurulamayan bu zaman kimleri sessizliğe bürüdü, kimleri hikâyesine ekledi, kimleri göç ett..