Osmanli Devleti’nin klasik döneminde devlet yönetiminin kendine has özellikleri vardir. Yönetim yapisi monarsi olmakla birlikte kanun bilincinin yerlestigi, adaletin esas alindigi bir gerçektir. “Osmanli Tarzi” diyebilecegimiz bürokratik yapilanma, Fatih dönemine kadar geleneksel usuller içersinde g..
Ahmet Refik Altınay, III. Murad ile III. Selim arasındaki iki yüzyıllık süreçte imparatorluğun dinî yapısına ışık tutmaktadır. Ulemadan şeyhülislama, kadılardan âlimlere, hocalardan dervişlere kadar tüm âlim ve din adamlarının devlet yönetimine etkisini olumlu ve olumsuz yönleriyle okuma fırsatı bul..
Prusyalı generallerden ünlü Klavezviç, harp tarihi mütalaa etme konusunda der ki, “Birkaç savaşı ayrıntılı bir şekilde incelemek, derinlemesine gözden geçirmek birçok seferin mütalâasından daha faydalıdır.” Biz de deriz ki, birtakım tarihî ayrıntılarla uğraşmaktansa, askeri harekâtlarıyla ve fetihle..
Elinizdeki kitap, Alexander Israel Helphand ya da Türkiye'de bilinen ismiyle Parvus Efendi'nin Türkiye'nin Can Damari Devlet-i Osmaniye'nin Borçlari ve Islahi adli Osmanli Türkçesi ile basilan kitabinin transkrip edilmis halidir. XIX ve XX. yüzyilin son derece siradisi büyük bir düsünürü olan sosyal..
Sonunda ask ile seviliye talip oldumSonunda güzelliginin mumuna pervane oldumDeliler gibi saçlarinin zincirine tutundumSonunda akla ve sabra yabanci oldumBir Sirin dudagi beni Ferhada es eylediOnlari içip sonunda sarhos oldumAskin belâsini sen istedin sen buldunSonunda ben de bu dünyada efsane oldum..
Hanedanın dip atası Ertuğrul Bey’in annesi Hayme Ana’dan, son padişah Vahideddin’in annesi Fatma Gülistu Sultan’a… Osmanlı tarihî yalnızca padişahların değil, sayısı 600’den fazla olan padişah kadınlarının ve annelerinin de tarihidir. Kaynaklar, belgeler ortadadır. İşin ilginç tarafı, bütün tarihçil..
Osmanli Devleti’nin yikilis sürecinde birçok aydin, devleti ve milleti kurtaracak degisik fikirler arama basladilar.Ortaya bir çok görüs ve farkli çözüm önerileri sunuluyor, bunlar aydinlar arasinda tartisiliyordu.Ancak bu görüs ve öneriler arasinda Yusuf Akçura’nin ‘’Üç Tarz-i Siyaset’’ adli makale..
Yusuf Akçura; yirminci yüzyıl başlarında düşünce hayatımızda büyük bir ivme kazanan ve hem siyâset hem de kültür hayatımızda açık bir şekilde meyvelerini gördüğümüz Türkçülüğün akla gelen en önemli simalarındandır. Hatta birçok araştırmacı Yusuf Akçura’yı Türkçülüğün babası; üzerinden bir asırdan fa..
Sadreddinzâde Telhisî Mustafa Efendi'nin 1711-1735 yillari arasinda düzenli olarak tuttugu günlügü, Dogu dünyasinda bu tarzin ya da hatiratin olmadigi yönündeki yaygin görüsü sarsan bir tarihi belge. Osmanli tarihinde, özellikle de Yeniçag baslarinda bilinen günlük sayisi az olsa da, Sadreddinzâde'n..
Türkiye iktisat tarihçiliginde Osmanli ile Cumhuriyet dönemleri, 19. yüzyil ile 20. yüzyil birbirlerinden kalin duvarlarla ayrilir. Osmanli ekonomisi ile ilgili çalismalar genellikle 1914 yilinda biter. Cumhuriyet dönemi ekonomisi ise 1923 yilinda incelenmeye baslanir ve önceki dönemle aradaki kesin..